sâmbătă, februarie 06, 2010
Un copac nu este o colectie amorfa de crengi si frunze care poate credeti ca va pacali creierul privitorului cand va "citi" copacul. Un arbore este un obiect ordonat stratificat cu o acoperire exterioara (de multe ori parţială) în jurul unei armaturi de interior sau de bază. Cum desenezi, tehnica pe care alegi sa o folosesti, este determinată în mare măsură de poziţia copacului sau a a arbustului în compoziţia ta - primplan(in cazul in care fiecare frunza se vede clar), de fundal (in cazul in care frunzele se vad sub forma unui model pestrit care descriu un ansamblu tridimensional) sau undeva intre cele doua. Acest exemplu este undeva intre cele doua.
Gandeste-te la copacul tau nu ca la un desen ci ca la o scluptura. O suprafata tridimensionala asezata pe un schlet de crengi. Astfel primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa desenezi masele de frunze mai mari care se vad.
Deoarece copacul din exemplu a fost fotografiat de la distanta, frunzele nu se vad prea bine, deci nu trebuie desenate in detaliu. Atentia trebuie concentrata in principal asupra formei desenului.
Structura interna a fost desenata intr-o anumita masura , gaurila mai mari din frunzis trasate precum si principalele zone de umbra remarcate.
In fotografia initiala gopacul avea doua trunchiuri. Unul a fost eliminat, accentul fiind pun pe partea centrala.
Aceste schite se pot face si pe o alta foaie de hartie si nu pe suprafata de lucru finala daca se mai doresc a se face modificari la forma copacului, in cazul in care nu se vrea a se face exact ca si copacul original.Copacul din stanga este inventat pentru a sublinia desenul si o parte din gaurin din frunzis au fost inchise.
doar caracteristicile general ale copacului au fost pastrate in acest desen. Din fotografie au fost extrase detaliile necesare pentru a oferi realism desenului iar pentru a da forma copacului si a desenului ne putem folosi si de imaginatie.
Dupa ce am schitat copacul, desenam zonele intunecoase de pe desen insa fara a desena si pe zonele care trebuie sa ramana albe sau mai luminoase.
Dupa ce se delimiteaza zonele intunecoase de cele luminoase, se incepe adaugarea nuantei dorite pe toata suprafata desenului.