luni, mai 24, 2010

Tehnici de desenare cu creioanele colorate


Adumbrirea de baza

Aceasta lectie introduce niste bazele desenarii cu creioane colorate care va vor fi de folos ini desenele voastre. V-ar fi de folos sa va petreceti ceva timp desenand piese mici inainte de a trece la un desen mai mare.
Pentru aceasta lectie veti avea nevoie de o hartie de calitate buna si cateva creioane colorate ascutite si ciotul de hartie daca aveti unul.

Cea mai importanta cursa cu creioanele colorate este dupa cum stiti : hasurarea dintr-o parte in alta. Exersati aceasta hasurare, pastrand reperele ,lasand degetele sa tina directia corecta si miscand din cot. Multi incepatori rotunjesc accidental liniile lor, pivotand din incheietura mainii in acest fel suprafata aratand mai mult rotunda decat plata.
Practicati si pentru a nu apasa prea tare sau prea putin pe suprafata hartiei cu creionul.


Hasurarea cu lateralul sau cu varful

Poate va intrebati cum e mai bine sa hasurati, cu latul sau cu varful creionului. Daca va uitati la desenul din stanga amandoua arata bine. Important este efectul pe care doriti sa il creati.
In stanga e hasurare cu latul iar in dreapta e cea cu varful creionului.
In hasurarea cu lateralul nu este asa de uniforma si culoarea acopera o suprafata mai mica de hartie. In hasurarea cu varful se observa un mai dens si mai bogat strat de culoare. In hasurarea cu varful , varful creionului reuseste sa intre printre denivelarile hartiei astfel reusind sa hasurati o suprafata mai mare.
Asta nu inseamna ca hasurarea cu lateralul este gresita. Depinde de situatia in care o folositi si de efectul pe care doriti sa il creati.

Hasurarea cu creioanele colorate

Desenate repid, regulate, liniile uniforme cu spatii sunt desenate lasand intre ele un spatiu. Daca te uiti de aproape la aceste linii ele arata neregulate, dar intr-o hasurare intr-un desen nu arata asa de dramatic.
E nevoie de putina practica pentru aceasta hasurare. E nevoie ca liniile sa inceapa si sa se termine precis sau puteti varia grosimea liniei prin ridicarea creionului pentru a crea un efect de gradare.Intretaierea hasurarilor

Intretaierea hasurarilor este in principiu doua straturi de hasura care se suprapun in unghi drept. Se poate folosi pentru a crea o zona mai intunecata sau pentru a crea un efect vizual prin amestecul a doua culori diferite. de asemenea se pot obtine efecte interesante prin adaugarea celui de-al doilea strat la un unghi de marime mica sau prin stratificarea in unghiuri aleatoare.

Hasusare cu cercuri

Acesta hasurare este un tip de hasurare prin cerculete mici neordonate. Textura creata depinde de dimensiunea si presiunea utilizate pentru a crea cerurile. Se poate crea un finisaj foarte neted sau se poate crea o suprafata aspra si energica. Se poate utiliza pe un strat cu o singura culoare sau pe un strat cu mai multe culori alternative.
Pentru aceasta hasura mai puteti folosi si alte forme ale liniilor cum ar fi un fel de cifra 8 sau alte forme cu margini circulare.


Marcile directionale

Marcile directionale sunt linii care urmeaza un contur cum ar fi directia de par sau iarba sau alte suprafete. Aceste pot fi suprapuse dens pentru a forma un efect bogat textural. Ele pot fi scurte si rupte sau intr-o scurgere destul de continua.
Adesea, a face marca direcţionala este folosit destul de subtil, chiar şi îmbracata cu umbrire si amestecate, pentru a crea o directie sugerata, fara a fi dominanta.

4 comentarii:

 1. Salut, mi se pare foarte interesant blogul tau, inscrie-l pe http://www.enterclick.ro pentru a primi vizitatori unici si trafic, tot ce trebuie sa faci e sa accesezi de 2 ori pe zi toate site-urile din sistem si vei primi pentru fiecare vizita facuta celorlalti una de la ceilalti catre tine.

  RăspundețiȘtergere
 2. Si eu sunt pasionat de desen, cauta-ma pe mess id nelutu.info sau pe site cu acelasi nume :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna Ziua!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
  Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

  www.radiowhisper.com
  Multumesc,
  Cu stimă Vlad!

  RăspundețiȘtergere