sâmbătă, septembrie 12, 2009

Desenarea ochiului uman

Cu totii cred ca am putea sa desenam un ochi uman. Desenam ovalul ochiului si rotundul pupilei. Aceasta este schita de baza al unui ochi. Inainte de a desena un ochi ar trebui sa studiati o fotografie marita a unui ochi pentru a vedea detaliile. Cu totii am vazut sute de ochi dar nu toti am realizat cum arata de fapt acesti ochi. Pentru a desena un ochi realistic trebuie neaparat sa studiati cum arata in realitate. Aceasta este valabil pentru orice altceva veti desena.Priviti cu atentie zona neagra din mijlocul pupilei. Aceasta zona este mai mica cand lumina bate spre ochi. Zona din jurul pupilei este irisul cel care da si culoarea ochilor. Dupa cum vedeti nu este o zona netedaci este o zona formata din zone luminoase si intunecoase, si este zona cea mai importanta a ochiului. Punctul alb de pe iris este reflectia luminii. el ne arata de altfel si din ce parte vine lumina. El poate fi mare sau mic, depinde daca persoana este inauntru sau afara. Un alt aspect important este umbrirea ochiului pentru a da senzatia ca ochiul este rotund si nu plat.

Se incepe prin desenarea conturului, care poate fi un contur rapid dar in care sa se vada tot ceea ce avem nevoie. Sa nu il faceti din linii prea inchise pentru ca se vor vedea dupa chiar si in zonele mai luminate. Cele trei cercuri de langa pupila vor fi zonele luminate.Incepeti prin a umple pupila cu negru, dar fara a apasa prea tare creionul pentru ca va fi greu de sters daca ulterior ati dori sa stergeti. O metoda buna de a obtine un negru uniform este sa hasurati in mai multe straturi. Hasurati mai multe straturi unul peste altul pana cand devine un negru inchis la culoare.

Hasurati cu creionul o zona intunecata pe o alta foaie de hartie. Luati un ciot de hartie si nivelati putin hasura si veti vedea ca pe ciotul de hartie raman urme de creion. Faceti acum cu ciotul de hartie cateva pete usoare pe jumatatea irisului externa . Aveti grija sa nu faceti si pe petele de lumina. pe putin mai mult de jumatate din iris faceti niste linii aleatoare asezate ca spitele unei roti. Conturati usor marginea interioara a acestor linii.
Hasurati zona din jurul pupilei. Puteti repeta de doua trei ori dar cu hasurari usoare si apoi nivelari cu ciotul de hartie si apoi la urma nivelati dinspre centrul pupilei spre exterior toata zona. Pe marginea acestei zone desenati si vre-o 3-4 zone mai intunecate dar nu mari ci doar cu varful creionului. Dati cu ciotul de hartie si peste liniile de la exteriorul irisului dar in sensul in care au fost trase si numai peste linii nu si peste zonele luminoase.

Hasurati usor zona irisului. Desenenati un cerc in jurul irisului. Apoi faceti cu guma paine cateva raze mai luminoase pe partea mai luminoasa a irisului. Sa nu facti prea multe si nici prea luminoase. Nivelati si dinspre linia de la exterior spre interior. Daca ochiul e prea deschis la culoare mai adaugati culoare si apoi mai nivelati.


Cu guma paine mai adaugati niste zone luminoase pe iris soi apoi cu creionul niste zone intunecate. Este important sa le asezati aleator. Cu ciotul de hartie nivelati capetele zonelor luminoase pentru a nu arata ca niste linii albe. Adaugati si putin grafit pe marginea globului ocular. Cele doua pete albe din dreapta pe care le vedeti la capatul ochiului vor fi pete luminoase care arata umezeala.


Aici vom mai innegri putin irisul adaugand cateva reflectii. Daca desenul e destulde mare se pot adauga pe toata suprafata irisului. Se pot adauga cateva suvite si pe petele luminoase. se mai intuneca putin marginile ochiului superioare si laterale in special, cele inferioare de obicei trebuie sa ramana mai luminoase. Desenati de asemenea cu un creion subtire din colturile ochiului niste capilare de sange subtiri pentru a parea pai realistic ochiul.Adaugati genele de sus dar inainte priviti cu atentie unghiul in care sunt desenate, este foarte important. Ele nu sunt verticale cu exceptia celor din mijloc. De asemenea ele nu sunt nici drepte ci curbe. Cele din mijloc par drepte pentru ca ne uitam la ele din fata. Apoi se adauga si genele inferioare. Acestea sunt mai subtiri decat celelalte si sunt ca si celelalte curbe si nu sunt verticale.

Probabil ca nu va iesi de la inceput perfect dar analizand modelul si exersand va veti perfectiona.