duminică, septembrie 06, 2009

Proportiile capului uman

Pentru a desena o fata umana corect mai intai trebuie sa fim familiarizati cu proportiile de baza. In regulile traditionale ale proportiilor, capul este impartit in 6 patrate, 2 randuri de cate 3. Primele doua patrate de jos se termina sub nas iar gura e deasupra jumatatii lor, deasupra jumatatii patratului din mijloc se contureaza ochii. Pentru a intelege mai bine ageasta geometrie luati cateva reviste sau orice portrete si desenati aceste patrate si veti observa cum se potriveste.

Pentru a construi un cap bine proportionat trebuie sa urmarim urmatorii pasi:
  • Incepem cu o sfera care sa reprezinte partea de sus a capului care se inscrie in cele patru patrate superioare de care ziceam mai sus.
  • desenam un cerc pe sfera care trece de pe mijlocul fruntii si imparte sfera in doua in josul fetei.
  • desenam un alt cerc perpendiculat pe acest cerc, care se intersecteaza cu primul deasupra nasului, intre sprancene. de fapt este intersectie celor patru patrate superioare de care vorbeam mai sus. Din aceasta intersectie duceti o linie in jos pana la varful barbiei. Distanta dintre frunte si barbie trebuie sa fie egala cu diametrul sferei.
  • "taiati" un cerc in lateralul sferei, locul in care va fi urechea.
  • din centrul cercului taiat precum si intersectia lui cu cercul fruntii desenti in jos maxilarul ca in desen.
  • acum aveti structura capului in pozitia in care o doriti. acum mai trebuie doar sa desenati organele tinand cont de asezarea lor in spatiu.