vineri, august 21, 2009

Structura si perspectiva


Structura si perspectiva sunt strans legate intre ele. Intelegand cum functioneaza perspectiva veti putea sa desenati usor obiecte tridimensionale. In desenarea in perspectiva orice set de linii paralele aere punctul sau de disparitie. Pentru perspectiva intr-un punct, aranjam subiectul nostru in asa fel incat punctul de disparitie al unui set de linii paralele sa fie in fata noastra, iar punctul de disparitie al celuilalt set de linii paralele sa fie la infinit;

Aceasta este fotografia unui cub. Linia din spatele cubului nu este linia orizontului, ci este marginea unei mese, si este mai joasa decat nivelul ochiului , deci mai jos si decat nivelul orizontului. Daca prelungim marginile paralele ale fetei cubului, cele doua linii se vor intalni intr-un punct superior cubului si marginei mesei, la nivelul ochiului. Daca am putea vedea in distanta acel punct ar fi la orizont. Liniile din fata ale cubului nu sunt chiar paralele.

Pentru a desena un paralelipiped, desenati intai linia orizontului, apoi punctul de disparitie al primului set de drepte paralele. Apoi desenati un patrat sau dreptunghi si din fiecare colt al patratului duceti cate o linie catre punctul de disparitie al primului set de linii paralele. Se alege un punct pe una din aceste linii si se face o figura asemanatoare cu prima si cu laturile paralele cu ale primei figuri. Apoi puteti sterge liniile interioare, linia orizontului, si toata celelalte linii care nu va trebuie in desen.